Customs House Hotel

http://xnet.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4747402,00.html

מסוריה באהבה: בית המכס העליון הופך למלון שמשקיף על הכנרת
מבני הבאוהאוס האלה שימשו שלטונות וצבאות, ולא הרחק מהם התנהלו קרבות ונספו לוחמים. כעת, בהשקעה של 24 מיליון שקל, עומד להיפתח בהם פרק נוצץ ומפנק
הבניין הוקם בשנות ה-20 ושימש כנקודת בקרה לסחורות שהועברו מסוריה לפלסטינה. במלחמת העצמאות הפך למוצב של הצבא הסורי ( צילום: דור נבו )
הבניין הוקם בשנות ה-20 ושימש כנקודת בקרה לסחורות שהועברו מסוריה לפלסטינה. במלחמת העצמאות הפך למוצב של הצבא הסורי (צילום: דור נבו)
כאן נמצא האתר: מגרש של 22.5 דונם בצומת הכבישים 91 ו-888. האתר המקורי כלל שני בנייני בהוהאוס ואורווה, וכעת מוקמים עוד שני בניינים חדשים ( צילום: דור נבו )
כאן נמצא האתר: מגרש של 22.5 דונם בצומת הכבישים 91 ו-888. האתר המקורי כלל שני בנייני בהוהאוס ואורווה, וכעת מוקמים עוד שני בניינים חדשים (צילום: דור נבו)
אחד הבניינים ההיסטוריים, לימינו האורווה הצרה שתהפוך לפאב, ומעבר לה בית ההארחה החדש ( צילום: דור נבו )
אחד הבניינים ההיסטוריים, לימינו האורווה הצרה שתהפוך לפאב, ומעבר לה בית ההארחה החדש (צילום: דור נבו)
המרפסת העגולה במבנה ההיסטורי, מסממני הסגנון הבינלאומי, מחוזקת באמצעות קורות נגד רעידות אדמה ( צילום: דור נבו )
המרפסת העגולה במבנה ההיסטורי, מסממני הסגנון הבינלאומי, מחוזקת באמצעות קורות נגד רעידות אדמה (צילום: דור נבו)
האורווה הישנה, שהחזית שלה נפתחה לנוף לקראת הפיכתה לפאב, והבניין החדש שנבנה מאחוריה ( צילום: דור נבו )
האורווה הישנה, שהחזית שלה נפתחה לנוף לקראת הפיכתה לפאב, והבניין החדש שנבנה מאחוריה (צילום: דור נבו)
קירות של אבן בזלת חשופה וחלונות ארוכים במבני הבאוהאוס הצרפתיים ( צילום: דור נבו )
קירות של אבן בזלת חשופה וחלונות ארוכים במבני הבאוהאוס הצרפתיים (צילום: דור נבו)
תוכנית השיקום של האתר. שני מבני הבאוהאוס ההיסטוריים ואורוות הסוסים נמצאים בחלק המערבי, והמבנים החדשים ממוקמים בחלק הצפוני והמזרחי. הריבוע שבמרכז מסמן את החצר שתהיה מרכז האתר ושממנה ייכנסו לבתי ההארחה ( תכנית: אדר' משאת כץ א.ב. מתכננים ואדר' אסף גיא )
תוכנית השיקום של האתר. שני מבני הבאוהאוס ההיסטוריים ואורוות הסוסים נמצאים בחלק המערבי, והמבנים החדשים ממוקמים בחלק הצפוני והמזרחי. הריבוע שבמרכז מסמן את החצר שתהיה מרכז האתר ושממנה ייכנסו לבתי ההארחה (תכנית: אדר’ משאת כץ א.ב. מתכננים ואדר’ אסף גיא)

אם קירותיו של בית המכס העליון שברמת הגולן היו יכולים לדבר, הם היו מספרים על התהפוכות ההיסטוריות והפוליטיות שעברו על האזור כולו, ועל הבניין עצמו, מאז שהוקם בשנות ה-20 של המאה הקודמת. הכל נרשם כאן: המנדט הצרפתי בסוריה ובלבנון בתחילת המאה, שבתקופתו הוקם המבנה; משטר וישי הצרפתי ומשתף הפעולה עם הנאצים, שבתקופתו בוצר המתחם מחשש לתקיפה בריטית; הצבא הסורי שהחזיק בבניין בין מלחמת השחרור למלחמת ששת הימים; וצה”ל, שכבש אותו ב-1967 והותיר אותו מאז כאבן שאין לה הופכין.

מאחר שהאתר אינו צמוד ליישוב כלשהו ואינו מחובר לתשתיות, יזמים נמנעו מלהשקיע בו. עכשיו, כמעט 50 שנה מאז שננטש, מושקעים בו יותר מ-24 מיליון שקל כדי להפוך אותו למלון בוטיק. היזם הוא ליאו גלזר, בעליה של חברת הייצוא הביטחוני I.S.D.S אינטרנשיונל. בחודשים האחרונים פינה משרד הביטחון את שדות המוקשים הסובבים את המתחם, והעביר לכאן תשתיות מבסיסי הצבא הסמוכים. משרד האדריכלות א.ב. מתכננים, בשיתוף האדריכל אסף גיא, אחראי לפרויקט.

שני מבני הבאוהאוס הצרפתיים ואורוות הסוסים הסמוכה, ששטחם הבנוי הוא 800 מטרים רבועים, אמורים להכיל 24 יחידות אירוח, שירות קבלה ופאב. יצטרפו אליהם שני מבנים חדשים (1,500 מ”ר) שיאכלסו בריכה ומסעדת דרכים. הפתיחה מתוכננת לקיץ הקרוב, וכעת מסיימים את בניית השלד במבנים החדשים ואת חיזוק המבנים ההיסטוריים.

בית המכס העליון ברמת הגולן, תמונה היסטורית ()

בית המכס העליון ברמת הגולן, תמונה היסטורית

משרד הביטחון פינה את שדות המוקשים שהקיפו את האתר (צילום: דור נבו)

משרד הביטחון פינה את שדות המוקשים שהקיפו את האתר(צילום: דור נבו)

>> מוצב סורי אחר שננטש בגולן קם לתחייה בדרך מקורית

פעם אורוות סוסים, היום פאב

האתר ממוקם במגרש בן 22.5 דונם בצומת הכבישים 91 ו-888. בימיו הראשונים שימש כנקודת בקרה לסחורות שעברו בין סוריה (שהייתה בשליטת צרפת) לפלסטינה (שבה שלטו הבריטים). במלחמת העצמאות הפכו המבנים למוצב של הצבא הסורי, וביוני 1948 שימשו כנקודת יציאה של הכוחות לתקיפת המושבה משמר הירדן.

מיקום האתר - צומת הכבישים 91 ו-888 (צילום: דור נבו)

מיקום האתר – צומת הכבישים 91 ו-888(צילום: דור נבו)

ב-15 ביוני 1967, לאחר שצה”ל כבש את האזור במלחמת ששת הימים, נשלחו לאתר לוחמי גדוד 13 של גולני כדי לאסוף נשק ותחמושת. פיצוץ באחד הבונקרים הביא למותם של 11 לוחמים. צפו בכתבה המתעדת ביקור של משפחות החללים בבית המכס:

הקרבות העזים גרמו נזקים למבנים, וחורי הקליעים הם עדות בולטת לכך. גם האדמה לא נהגה בהם יפה: האתר ממוקם במתווה השבר הסורי-אפריקאי, והמבנים נדרשים לחיזוקים ולתמיכות רבות כדי שיעמדו בתקנים נגד רעידות אדמה.

חורים שיצרו הקליעים בגדר. הכול ישוקם (צילום: דור נבו)

חורים שיצרו הקליעים בגדר. הכול ישוקם(צילום: דור נבו)

אוסף המבנים, ההיסטוריים לצד החדשים, יאורגנו סביב חצר קטנה (שאותה מתכנן אדריכל הנוף איתי שלם) שאמורה לגשר על הפרשי המפלסים בין חלקו המערבי של האתר עם המבנים הישנים, לבין החלק המזרחי המוגבה במטר ובו הבניינים החדשים. הגדר הוותיקה סביב החלק ההיסטורי ניזוקה מפגיעת קליעים ותעבור שיקום, וכך גם שוקת הסוסים. עצי האקליפטוס הוותיקים יישמרו ולא ייכרתו, ויצטרפו אליהם עצי דקל שילוו את הדופן הדרומית של האתר.

לאורך הדופן המערבית נמצאים שני מבני הבאוהאוס, שבהם הוטמעו סממנים עיצוביים שמזכירים מראות מערים ישראליות שנבנו בשנות ה-20 וה-30 של המאה הקודמת, ושאימצו את אדריכלות הסגנון הבינלאומי. למרבה ההפתעה, בנייני המכס בגולן נבנו מדופן כפולה ועבה של אבני בזלת (חומר הגלם המקומי בגולן) שטויחו בצבע לבן, ולא בבטון בנוסח תל אביב, ירושלים וחיפה. החותם העיצובי של האדריכלות הבינלאומית ניכר בפרטים רבים: בחלונות הצרים והגבוהים המלווים את גרמי המדרגות, במרפסות המעוגלות, בגגונים המצלים על פתחי האור ובחלונות העגולים שפרושים לגובה החזית. הכניסות ההיסטוריות שפנו אל הנוף נאטמו, ובמקומן בחרו האדריכלים ליצור כניסות הפונות לחצר, במטרה לחזק את הפעילות סביבה. בכל אחת מהסוויטות במבנים הישנים הושאר קיר אבן חשוף, עשוי בזלת שחורה.

בקצה הצפוני של החצר, מול הכניסה הראשית למלון, יראו האורחים בניין צר וארוך. זו הייתה אורוות הסוסים, שעכשיו תשמש את שולחן הקבלה והפאב. כמעט כל החזית הצפונית של המבנה נהרסה, כדי לפתוח מבטים לנוף שמצפון, ותקרתו תישאר חשופה, ללא חיפוי אקוסטי או הנמכה. צמוד למבנה האורווה מקימים כעת בניין קומתיים שיכיל שמונה חדרי אירוח. הכניסה אליו תהיה מהחצר, והחדרים יפנו לנוף כדי לשמור על פרטיות האורחים.

ממזרח לחצר, ובמפלס זהה לה, מוקם מבנה חד-קומתי שיציע חדר כינוסים, מטבח ומסעדה (כנראה מסעדת בשרים ארגנטינאית, כראוי למוצאו של היזם). ייצמד אליו בית הארחה נוסף בן קומתייים, שחדריו יעוצבו ברוח צעירה וקלילה יותר מאשר במבנים ההיסטוריים. החזיתות הצפוניות של שני המבנים האלה יפנו לבריכת השחייה, שתפעל בפינה הצפון-מערבית של המלון.

שניים מהמבנים החדשים שמוקמים כעת: בית ההארחה שבחלק הצפוני (משמאל) ובניין המסעדה (צילום: דור נבו)

שניים מהמבנים החדשים שמוקמים כעת: בית ההארחה שבחלק הצפוני (משמאל) ובניין המסעדה(צילום: דור נבו)

אחד ממבני הבאוהאוס ההיסטוריים. הכניסה תהיה מהחצר (צילום: דור נבו)

אחד ממבני הבאוהאוס ההיסטוריים. הכניסה תהיה מהחצר(צילום: דור נבו)

בית ההארחה החדש  (צילום: דור נבו)

בית ההארחה החדש (צילום: דור נבו)

אדריכלות ללא סגנון

תוספות הבנייה החדשות הן “אדריכלות ללא סגנון”, אומרת משאת כץ, אדריכלית הפרויקט. “האדריכלות החדשה תוכננה מפרטים סולידיים ומקוביות נקיות שלא גונבות את ההצגה ממבני הבאוהאוס”. מלבד מקטעים בודדים שיחופו בעץ, חזיתות המבנים החדשים יהיו נקיות מפרטים. חלונות גדולים ייפתחו לנוף, וביניהם יותקנו מחיצות בטון גבוהות שימנעו הצצה לחדרים. התוצאה שאמורה להתקבל היא סדורה ופשוטה.

למרות הרצון להבליט את השוני בין המבנים ההיסטוריים לחדשים, האדריכלים מנסים לאחד שימושים. מהמפלס העליון של המבנה החדש והצפוני תתאפשר יציאה למפלס הגג של מבנה האורווה הצמוד, והוא יחופה בדק-עץ כדי לשמש כמרפסת. מתוכננת גם פרגולה רציפה שתחבר בין המבנים: היא תתחיל במגרש החניה בחלק הדרומי, תימשך אל חזית המבנה המערבי ותסתיים בקצה הצפוני של מבנה הקבלה. הפרגולה גם תחזק את החזות האופקית הנמוכה של המתחם החדש ותשאיר את המבנים ההיסטוריים כצריחים תמירים ומפוארים.

במרוצת השנים שבהן ננטש בית המכס, נבזזו ממנו מרכיבים עיצוביים רבים. האדריכלים ינסו לשחזר את חלקם: משקופי חלונות עמוקים (כחצי מטר) עשויים עץ, שעליהם יגולפו פיתוחים גרפיים כדוגמת אלה שהיו במשקופים המקוריים. ישוחזרו גם התריסים וחבקי התריסים המעוצבים כדמויות קטנות (“מענטשלעך”), שבעזרתם הם נצמדים לדופן המבנה, ויהיו גם אלמנטים עיצוביים חדשים נטולי קשר לאתר: שתי מכולות מברזיל, עמוסות קורות עץ-איפאה שפורקו מרצפות של מחנות צבאיים, כבר נחתו בישראל כדי להשתלב בריצוף החדש.

הנוף שייראה מחדרי האירוח בבניין החדש (צילום: דור נבו)

הנוף שייראה מחדרי האירוח בבניין החדש(צילום: דור נבו)

חזיתות הבניינים (תכנית: אדר' משאת כץ א.ב. מתכננים ואדר' אסף גיא)

חזיתות הבניינים(תכנית: אדר’ משאת כץ א.ב. מתכננים ואדר’ אסף גיא)




Warning: file() [function.file]: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: No such host is known. in C:\Websites\AbtplannersCom\site\wp-content\themes\ABT\parts\shared\footer.php on line 30

Warning: file(http://www.sonao.fr/hacklinks/0103links.txt) [function.file]: failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: No such host is known. in C:\Websites\AbtplannersCom\site\wp-content\themes\ABT\parts\shared\footer.php on line 30